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Q1: What is the definition of 

Undisclosed Expenditure? 

"undisclosed expenditure" means any 

unexplained or unaccounted expenditure 

under the provisions of the Income Tax 

Ordinance, 2001 (XLIX of 2001) up to 

the tax year 2018, which has not been 

declared in the return of income or for 

which a return of income has not been 

filed and such expenditure is not 

accounted for. 

 

Q2: What is the definition of 

undisclosed Sales? 

A: "undisclosed sales" means sales or 

supplies chargeable to sales tax or 

federal excise duty under the Sales Tax 

Act, 1990 or the Federal Excise Act, 

2005, respectively, which were not 

declared or have been under-declared 

up to 30th June, 2018. 
 

Q3: What is the definition of 

Undisclosed Assets? 

A: "undisclosed assets" includes Benami 

assets as defined in the Benami 

Transactions (Prohibition) Act, 2017 (V 

of 2017) and any assets the value of 

which has been unreported, under-

reported or understated. 
 

Q4: What will be the currency to pay 

tax in respect of Foreign Assets or 

Assets in Foreign Currency? 

A: In case of foreign assets, declaration 

is to be made in Rupees; however the 

payment is to be made in foreign 

currency in accordance with the 

guideline prescribed by State Bank of 

Pakistan. 
 

Q5: Any amount of default 

surcharge paid under the provision 

of this ordinance is refundable or 

not? 

A: Any amount of tax or default 

surcharge paid under the Asset 

Declaration Ordinance, 2019 shall not be 

refundable. This means that where tax is 

paid and the proceedings are pending in 

appeals which are subsequently decided 

in favour of the declarant, the tax so 

paid would not be refunded. It is 

suggested that if subsequently, the 

appeal is decided favourably, the tax so 

paid may be refunded to the extent of 

relief allowed. 

 

Q6: What is the rate imposed on 

unexplained expenditure? 

A: Tax Rate for declaration of 

unexplained expenditure is 4%. 

 

Q7: What is the rate imposed on 

unexplained Sales? 

A: Tax Rate for declaration of 

unexplained Sales is 2%. 

 

Q8: What is the rate imposed on 

Domestic Immoveable Property? 

A: Tax Rate for declaration of Domestic 

Immoveable Property is 1.5%. 

 

Q9: What is the rate imposed on 

cash in hand and what is the 

procedure to claim that? 

A: Tax Rate on Cash in hand is 4% and 

condition is to Deposit of declared cash 

into bank account which must be 

retained in the bank account upto June 

30, 2019  

 

Q10: What is the rate of default 

surcharge if tax amount is paid after 

31-03-2020 and on or before 30-06-

2020? 

A:  40% of the tax amount.  

 

Q11: What will be the rate of default 

surcharge if tax amount is paid after 

30-06-2019 and on or before 30-09-

2019? 

A: 10% of the amount of Tax. 

 

Q12: Is there any Persons or Assets 

or Proceedings on which Declaration 

cannot be made? 

A: The provisions of this Ordinance shall 

not apply to:  

1) Holders of public office.  

2) A public company as defined 

under clause (47) of section 2 of 

Income Tax Ordinance, 2001.  

3) Assets / proceeds that are 

involved in or derived from the 

commission of criminal offence.  

4) Gold and precious stones.  

5) Bearer prize bonds.  

6) Bearer securities, shares, 
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certificates, bonds or any other 

bearer assets; or  

7) Proceedings pending in any court 

of law. 
 

Q13: What is the date on which 

Foreign and Local Assets, Sales and 

Expenses can be disclosed? 

 

A: Foreign and local assets held, sales 

made, expenditure incurred up till 30 

June 2018 can only be disclosed 
 

Q14: What is the time limit for 

declaring Benami Assets held or 

acquired? 

A: Benami assets held or acquired 

before the date of declaration made on 

Asset Declaration Ordinance, 2019 can 

be disclosed. 
 

Q15: Is declaration can be made to 

enhance the value of the 

immoveable Property which are 

already disclosed? 

 

A: Yes. A declaration can also be made 

to enhance the value of immovable 

property already disclosed earlier. 

 

Q16: In case proceedings are 

initiated by the Department on the 

basis of Assets, Sales or 

expenditure. Can a Person get 

benefited from this Assets 

Declaration Ordinance, 2019? 
  

A: Yes A person can declare assets, 

sales or expenditure even in case 

proceedings are initiated by the tax 

authorities but are not finalized before 

the date of declaration. However, this 

would not be applicable in case of 

proceedings pending in any court of law. 

Court of Law under the Ordinance is 

defined as a “High Court” or “Supreme 

Court of Pakistan  
 

Q17: What is the deadline for filing 

declaration and made payment? 

 

A: The deadline for filing of declaration 

shall be 30th June 2019. The deadline 

for payment of tax without default 

surcharge shall be 30th June 2019. 

 

Q18: is there default surcharge on 

payment made after 30th June 2019? 

A: Yes, if the payment of tax is made 

after 30 June 2019, it would attract 

default surcharge at varying rates 

ranging from 10% to 40% depending 

upon the date of payment. 

 

Q19: How the value of Domestic 

Immoveable Property determined? 
 

A: Domestic immovable properties 

would be valued on their cost which shall 

not be less than - 

(i) 150% of the FBR value 

notified through SROs issued 

by the FBR under section 68 

of the Ordinance; or 

 

(ii) 150% of the DC value, where 

FBR value has not been 

notified or the FBR value is 

less than the DC value; or 

 

(iii) 150% of FBR value notified 

under section 68 of the 

Ordinance for land and 150% 

of DC value for constructed 

property, where FBR value 

has not been notified for 

constructed property; 

 

For example, if the FBR prescribed value 

of a property is Rs. 10,000,000 then the 

same will be required to be declared at 

Rs. 15,000,000 minimum. The tax at 

1.5% will be required to be paid on 

value of Rs. 15,000,000 instead of Rs. 

10,000,000 which will be Rs. 225,000. 

Therefore, effective rate of tax will 

become (Rs. 225,000/Rs. 10,000,000). 

 

Q20: How the Value of Constructed 

Property be determined? 

 

A: In case of constructed property where 

FBR rates are not prescribed, its value 

should not be less than cumulative of 

150% of value of land notified by FBR 

and 150% of DC value for constructed 

property. 
 

Q21: what are the rates of Taxes for 

declaration of Assets, Sales or 

Expenditure? 
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A: The rates of tax to be paid in respect 

of assets or sales or expenditure are as 

follows; 
 

a. Undisclosed sales @ 2%. 

b. Domestic immovable property @ 

1.5%. 

c. Foreign liquid assets not 

repatriated @ 6%. 

d. All other assets and 

expenditures @ 4%. 

 

Q22: How Declaration and Payment 

of Taxes is to be made in case of 

Foreign Assets?  
 

A: In case of foreign assets, declaration 

is to be made in Rupees, however the 

payment is to be made in foreign 

currency in accordance with the 

guideline prescribed by State Bank of 

Pakistan. 
 

Q23: How Declaration for Cash, 

Foreign Currency and Foreign 

Currency liquid Assets (both 

repatriated and nonrepartiated) can 

be declared under the provision of 

Asset declaration Ordinance, 2019?   
 

A: Declaration of cash, foreign currency, 

and foreign currency liquid assets (both 

repatriated and nonrepatriated) would 

be valid only if such assets are deposited 

by the declarant into his local/ foreign 

bank account and retained till 30 June 

2019. 
  
Q24: on which Value declaration of 

assets (other than immovable 

property) is to be made?  

 

A: The declaration of assets (other than 

immovable property) is to be made at 

Fair Market Value, which shall not be 

less than the cost of acquisition. In case 

of asset denominated in foreign 

currency, the value shall be computed 

by applying the exchange rate prevailing 

at the date of declaration. 

 

Q25: if there any option to file 

revised declaration for domestic 

immovable property?  

A: In case, a declarant who filed a 

declaration for domestic immovable 

property either under the Income Tax 

Ordinance, 2001 or Voluntary 

Declaration of Domestic Assets Act, 

2018, and wishes to enhance the 

declared value of such property, he may 

file a declaration under the new scheme. 

 

The Ordinance further provides that no 

proceeding or action under the 

Ordinance will be initiated against a 

person who filed a declaration in respect 

of immovable property which is in line 

with section 68 of the Income Tax 

Ordinance, 2001, or Voluntary 

Declaration of Domestic Assets Act, 

2018.  

Q26: What will the mode and 

manner of repatriation of assets 

held outside Pakistan and payment 

of tax thereon? 

A: The State Bank of Pakistan shall 

notify the mode and manner of 

following:  

 

a. Repatriation of assets to 

Pakistan;  

b. Deposit of tax in foreign 

currency through State Bank of 

Pakistan; and  

c. Method of conversion of value of 

assets held outside Pakistan in 

Pak rupees. 
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ABOUT US 
 
We here to focus on your taxes while you 

focus on your life and business. Tax Care 
will help you complete your business taxes 
no matter how you want to file. 
 
We’re a tax preparation company in Lahore 
specialize in providing tax planning/tax 
filing, firm registration, and financial 
services.  
 
We are working with Individuals, 
Businesses, and Charities in Pakistan and 
offering them professional tax services 

with their unique tax filing requirements.  
 
We're year-round full-service tax 
consultants located in Lahore to help you 
with your tax planning needs.  

 

 

These Comments are true and correct to the best our 
knowledge and belief at the time of processing. It is proposed 

to deliver general information about the subject covered. It 

should neither be regarded as comprehensive not sufficient for 

making decisions before making any decision or action you 

should consult a professional qualified consultant. Tax Care do 

not accept any responsibility for any loss arising from any 
action taken or not taken by anyone using this publication. 
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